Käesolevas artiklis soovitame kasulikke ja praktilisi nõuandeid koduseks veinide hoiustamiseks parimal võimalikul viisil.
Kindlasti lahendab elektriline kelder kõik veini ladustamisega seotud probleemid: see on reguleeritav, säilitab püsiva temperatuuri, niiskuse ning kaitseb teie pudeleid kogu nende elu.
Aga kuidas veini kodus hoida, kui puudub kelder? Siin on teile mõned näpunäited.
♦ Vältige otsest valgust
Kui soovite veini kodus hoida, peate meeles pidama põhireeglit: vältige otsest valgust.
Tegelikult, olenemata ostetud veini tüübist, tuleb pudeleid pimedas hoida.
Valgus, mis tabab veinipudelit (nii päikese- kui ka kunstlik), võib kiirendada evolutsiooniprotsessi ja jätta meile selle avamisel ebameeldivaid üllatusi, tegelikult võivad UV-kiired vallandada keemilisi reaktsioone.
Ideaalne keskkond on seega kontrollitud temperatuuriga pime koht.
♦ Horisontaalne või vertikaalne asend?
Kui soovite, et teie vein säilitaks oma kvaliteedi nii kaua kui võimalik, ärge kunagi asetage pudeleid vertikaalselt.
Veini parimal võimalikul viisil hoidmiseks peate pudeli asetama horisontaalselt: väldite korgi kuivamist, võimaldades õhul pudelisse siseneda ja põhjustada oksüdeerumist.
Kui te küsite: "Kas seda tehes ei maitse vein korgistunud?" on vastus eitav.
Defekt, millele mõtlete, on tingitud hallitusest ja bakteritest, mitte veini ja korgi kokkupuutest.
♦ Temperatuur
Mida kauem hoitakse vein mitte optimaalsel temperatuuril, seda tõenäolisem on, et vein kaotab oma kvaliteedi.
Parim koht veini koduseks hoidmiseks on kindlasti kelder või jahe, kuiv koht, kus temperatuur püsib ilma järskude muutusteta umbes 14 °C.
♦ Kokkuvõtteks...
Kui kelder on täidetud, peaksid pudelid jääma paigale kuni päevani, mil otsustate need lahti võtta. See tähendab:
- neid ei pea liigutama;
- need ei tohi allutada vibratsioonile ega valjule mürale;
- vältide valguse või temperatuuri muutusi, ruumi tuleb hoida pimedas;
- vältige tugevaid lõhnu levitada võivate toitude hoidmist samas ruumis: ei mingit juustu, vinnutatud liha, suitsukala ega suitsuliha;
- sama lugu värvide või lahustitega.
Vananemine ja küpsemine annavad veinile iseloomu ja isikupära: veenduge, et need aja jooksul paraneksid...
...häirimatult!