Kas vahuveinil on aegumiskuupäev?
Sageli, eriti vähem kogenud inimesed, mõtlevad, kas vahuveini võib pidada joodavaks, isegi kui see on veel pudelis ja kinnises korgiga.
Proovime sellele küsimusele vastata, püüdes välja selgitada, kas vahuveinil on tõeline aegumiskuupäev või mitte, olgu see siis magus, kuiv või valmistatud teatud meetoditega, näiteks aastakäiguga (ITA: millesimato või FRA: millesimée).
Vahuveini kõlblikkusaeg: mõned näidustused.
Tootjate andmetel ei ole tegelikku aegumiskuupäeva.
Vahuveinil on maksimaalne säilitusaeg, mille jooksul seda tuleb tarbida. Selle aja jooksul tagab tootja vahuveini, mis vastab selle kvaliteedi- ja maitsestandarditele.
Vahuveinide säilitusaeg varieerub eelkõige sõltuvalt sellest, kas pudel kuulub magusate või kuivade vahuveinide hulka.
Teine diskrimineeriv tegur on tootmismeetod: see võib olla klassikaline või Charmat. Meetod mõjutab ka seda ajavahemikku.
Magusaid ja aromaatseid vahuveine (nt Asti või Brachetto) võib pärast villimist säilitada maksimaalselt ühe aasta.
Brut Charmat vahuveinid, näiteks Prosecco, tuleks ära tarbida hiljemalt 2 aasta jooksul.
Kui teil on kahtlusi klassikalise meetodiga valmistatud vahuveini suhtes, olge rahulik: säilituskuupäev ulatub isegi 4 aastani alates villimise kuupäevast. Muidugi sõltub kõik sellest, kuidas vahuveini hoiate.
Pidage kinni sellistest parameetritest nagu temperatuur, niiskus ja valgus, mis on olulised vahuveini täiuslikus seisukorras hoidmiseks, olenemata selle tüübist ja sisemistest omadustest.
Vahuveini "sboccatura"(ITA) või "dégorgement"(FRA): kas see on aegumiskuupäev?
Järgmine parameeter on nn "sboccatura"/"dégorgement". See on protsess, mis toimub keldris ja hõlmab pudeli põhjas olevate pärmide ja jääkide kõrvaldamist pärast kääritamist.
Vahuveini organoleptiliste omaduste säilitamiseks soovitavad paljud veinitootjad pudelit tarbida kahe aasta jooksul pärast sboccatura/dégorgement'i kuupäeva (näidatud etiketil tagaküljel).
Selle teabe esitamine etiketil ei ole kohustuslik, kuid selle olemasolu näitab head klienditeenindust.
Säilitamine, põhiparameeter
Kokkuvõtteks: on pudeleid, millel on teatud isikupära ja kvaliteet ning mis kestavad kauem kui kaks aastat pärast sboccatura/dégorgementi. Oluline on see, kuidas seda vahuveinipudelit hoiti.